Expertrådet för läsning är ett fristående råd som består av utvalda lärare, förskollärare och forskare.

Expertrådet för läsning deltog i ett möte med Svenska Akademiens ständige sekreterare, Mats Malm, där samtalen kretsade kring Akademiens arbete med litteratur och läsfrämjande insatser. Mats Malm presenterade bland annat Litteraturbanken, ett digitalt bibliotek med klassisk svensk litteratur, vilket Expertrådet ser mycket positivt på. Särskilt i skolsammanhang framhölls dess potential som ett värdefullt verktyg för att stärka elevernas läsförståelse och intresse för svensk litteratur.

Expertrådet för läsning lyfte fram de diktantologier som Svenska Akademien tidigare distribuerat till mellanstadieklasser och hur dessa varit mycket uppskattade. Det finns ett starkt önskemål från Expertrådets sida om att liknande utgåvor skulle kunna ges till fler elever på andra skolstadier för att nå en bredare grupp.

Mötet präglades av en samsyn kring vikten av litteratur och läsning i skolan, och både Svenska Akademien och Expertrådet såg fram emot framtida samarbeten. Ett första steg blir att tillsammans arbeta vidare med att utveckla Litteraturbanken som en ännu starkare resurs för skolans värld.

SENASTE NYTT

DELA