Aktuellt
Expertrådets allra senaste nyheter.
Träff med ansvariga för Läroplansutredningen
Läsning måste få ta större plats i den nya läroplanen.
Utan läsningen skulle jag ha svårt att överleva
Läskampanjer fyller säkert en viktig funktion, men det kan finnas en risk att vi betonar nyttoaspekten med läsning för mycket, på bekostnad av det nöje som det innebär.
Genom läsning växer glädje och vetgirighet
Genom läsningen växer glädjen, vetgirigheten och uthålligheten i allt lärande. Vi vet att rikligt med daglig lästid är avgörande för att alla elever ska kunna utveckla en god läsförmåga.
Speglar och fönster – vikten av mångfald i litteraturen
Litteratur ger oss möjligheter att kliva in i nya världar, se bortom det bekanta och möta det främmande. Böcker som belyser mångfald är en nyckel till meningsfull läsundervisning.
Stäng av alla digitala verktyg och läs en bok
Jag är övertygad om att om vi behöver lugn, och att våra hjärnor behöver ro. Snabba bilder och reals får knappast hjärnan att slappna av.
Expertrådet för läsning: Vi välkomnar det nya förslaget
Expertrådet för läsning i en replik i Vi Lärare: ”Vi kan naturligtvis inte annat än att välkomna förslag nummer sju – att stärka läsundervisningen på lärarutbildningen”.
Vi Lärare lyfter Expertrådet för läsning
Vi Lärare lyfter Expertrådet för läsning: Rådet föreslår prioriterad läsundervisning, bemannade skolbibliotek och daglig läsning i skolor.
Nytt expertråd vill avsätta tid för läsning – varje skoldag
SR intervjuar Björn Kohlström i Expertrådet för läsning: Vill avsätta tid för läsning i skolan varje dag
Fullt möjligt att förbättra ungas läsning
Expertrådet för läsning i SvD Debatt: En fjärdedel av Sveriges 15-åringar har bristande läsförståelse, men med tidig undervisning och samhällsstöd kan trenden vändas.