Jenny Edvardsson är adjunkt i utbildningsvetenskap och doktorand i pedagogiskt arbete vid Högskolan Kristianstad. Hon är legitimerad ämneslärare i svenska och historia samt legitimerad lärare i svenska som andraspråk mot SFI.

Vad är egentligen läsning och vad händer med oss när vi läser en bok? För mig är läsning något magiskt som gör att jag kan tappa bort både tid och rum. För mig är läsning …

… en resa. Det kan bli en resa in i en annan värld, en annan tid eller en annans liv men det kan också bli en resa in i mig själv, där jag får fundera över vem jag är eller vem jag skulle vilja vara.

… ett möte. Jag får möta boken och det som boken skildrar. Jag får hjälpa till att fylla de tomrum som kan finnas och jag får lära mig hur det ser ut på andra platser och hur andra människor kan tänka och agera. Men i läsningen får jag också möta mig själv, mina värderingar och ställningstaganden. Ibland leder mötena till att jag förändras, att jag börjar tänka annorlunda eller börjar agera på ett annat sätt.

… en möjlighet till kunskap. Genom läsningen kan jag få kunskap om min samtid, om dåtiden eller om den framtid som ännu är oskriven. Jag kan samtidigt få kunskap om mig själv och vad det är för frågor som är viktiga för mig.

… en källa till nyfikenhet, en vilja att veta mer. Jag söker mig till andra böcker, till tidningar, tidskrifter, internet eller människor i min omgivning för att få mer information, fakta eller kunskap om det som den lästa boken handlar om.

… en avkoppling, en stunds vila från vardagen, där boken ger mig möjlighet att bara få vara.

… språkutvecklande. Böckerna är fyllda med bokstäver, ord och meningar. Jag får möta olika författares sätt att uttrycka sig samtidigt som jag får möta hundratals ord i en salig blandning. Jag får ett vidgat ordförråd och en känsla för språket och hur det kan användas för att kommunicera och göra mig förstådd.

… känsloväckande. Tårar kan droppa ner på boksidor när något sorgligt händer precis som pulsen kan gå upp när något hemskt är på väg att hända. Ett fnitter, ett fnys eller till och med ett gapskratt kan min kropp lämna ifrån sig när jag lever mig in i handlingen och när mina känslor behöver komma till uttryck.

… glädje. Det spelar inte någon roll om boken behandlar något hemskt, sorgligt eller lyckligt. Jag blir glad av att få läsa. Läsningen berikar och stimulerar mitt liv.

… ett samtal. Jag resonerar och diskuterar med författarna och med huvudpersonerna i böckerna som jag får möta. Hur tänker du nu? Varför gör du så här? Svaren kommer inte direkt utan först när jag läser vidare och då jag får veta vad som händer på bokens kommande sidor. De lästa böckerna skapar också möjlighet till samtal med andra läsare. Genom att få lyssna på andras läsningar och tolkningar av en bok vidgas min egen förståelse och jag kan få ta del av andra perspektiv på det som berättelsen har skildrat.

För mig är läsning en viktig del i livet. Vad är läsning för dig?

SENASTE NYTT

DELA